آیا برای راه اندازی استارتاپ خودتان موضوع وبلاگدهی را انتخاب کرده اید؟ این پروژه می تواند هیجان انگیز باشد اما باید بدانید مسیر راحتی پیش رو ندارید.
قبلا در مقاله ای به بررسی 8مورد از برترین سرویسهای وبلاگدهی کشور پرداخته بودیم. اما اکنون بعد از گذشت 2سال، وقت آن رسیده است تا مجددا نگاهی به وضعیت این سایت ها بیندازیم و یک ارزیابی از فضای این صنعت ارائه کنیم.
سرویس های وبلاگ نویسی در دنیا
وردپرس (دات کام) و بلاگر (دات کام) اولین گزینه هایی هستند که وقتی صحبت از وبلاگ نویسی در سطح جهانی می شود، به خاطر می آیند. در شبکه های اجتماعی مثل فیس بوک و لینکدین هم امکان نوشتن وبلاگ برای کاربران فراهم است و البته باید در نظر بگیریم که تویتر هم وبلاگ نویسی از نوع میکروبلاگ است. اما هر کدام از این سرویس ها مشکلات و نقاط ضعفی دارند. مثلا فونت های خوانای فارسی ندارند، بعضی راست چین نیستند و یا در استفاده بعضی شان تحریم هستیم!
در کنار وبلاگدهی ها، سرویس های سایت ساز (website builder) مانند ویکس wix شهرت جهانی داشته، کاربران خود را در ساختن صفحات وب، کمک می کنند و البته خدمات رایگان آنها بسیار محدود است.
ابزار وردپرس (WP) هم برای وبلاگ نویس های بیشماری که تولید محتوا را بعنوان بیزنس در نظر گرفته اند، در دسترس است تا با نصب آن بر روی هاست اختصاصی خودشان، اقدام به تولید محتوا، جذب مخاطب و کسب درآمد می کنند.
سرویسهای وبلاگنویسی در ایران
داستان وبلاگ نویسی در ایران کمی متفاوت تر است. خوشبختانه موضوع وبلاگ نویسی از آغاز سرویس دهی پرشین بلاگ با اقبال زیادی مواجه شد، سرویس های وبلاگدهی موفقِ زیادی در ایران داریم و هنوز هم پس از گذشت سالها، این شاخه از وب ایران، پویا بوده و در حال رشد است.
با هم نگاهی به برترین سرویس های بلاگنویسی ایرانی می اندازیم، نقات قوت و ضعف مهم آنها، و نیز مقایسه وضعیت آنها نسبت به تحلیلی که 2سال پیش انجام شده بود:
1. بلاگفا دات کام Blogfa.com
رنک الکسای جهانی: 1.100 (در 2سال 436رتبه بدتر شده)
رنک الکسای ایران: 29 (در 2سال 17رتبه بدتر شده)
وضعیت کلی رتبه : کم نوسان
تعداد صفحات ایندکس شده در گوگل : 18.5میلیون صفحه (در 2سال 17.5میلیون صفحه افزایش)
نقاط قوت : در بلاگفا شاهد ایندکس خوب و سریع صفحاتِ وبلاگ ها در موتورهای جستجوگر هستیم. می توان سرعت بالای صفحات وبلاگها و سادگی کاربری این وبسایت بر روی دسکتاپ را از جمله نقاط قوت آن بیان کرد.
نقاط ضعف : به روز نبودن رابط کاربری (UI) را باید بعنوان مشکل اصلی این سرویس عنوان کرد. بلاگفا بعد از گذشت سالها، هنوز یک ادیتور به روز، و پنل کاربری ریسپانسیو ارائه نکرده است. در 2سال اخیر به روز رسانی خاصی در بلاگفا ارائه نشده است.
2. بلاگ دات آی آر Blog.ir
رنک الکسای جهانی: 1.751 (در 2سال 45رتبه بدتر شده)
رنک الکسای ایران: 41 (در 2سال 15 رتبه بدتر شده)
وضعیت کلی رتبه : رو به بهبود است
تعداد صفحات ایندکس شده در گوگل: 7.7میلیون صفحه (در 2سال 7میلیون صفحه افزایش)
نقاط قوت: عدم نمایش آگهی در وبلاگها و نیز پنل کاربری (تقریبا!) ریسپانسیو را می توان نقاط قوت اصلی این سیستم بیان کرد.
نقاط ضعف: این سرویس هنوز کاری برای واکنشگرا کردن پوسته وبلاگ ها انجام نداده، از فروردین94 قالب جدیدی ارائه نکرده و بروز رسانی خاصی طی 2سال اخیر در آن مشاهده نمی شود.
3. میهن بلاگ دات کام Mihanblog.com
رتبه الکسا جهانی: 3.452 (در 2سال 1.310رتبه بدتر)
رتبه الکسا در ایران: 122 (در 2سال 86رتبه بدتر)
وضعیت کلی رتبه : رو به بهبود
تعداد صفحات ایندکس شده در گوگل: 7.7میلیون صفحه (در 2سال 7میلیون صفحه افزایش)
نقاط قوت: چند قالب واکنشگرا برای وبلاگها ارائه شده است (البته جدید نیستند)
نقاط ضعف: صفحات اصلی و پنل کاربری در این سیستم وبلاگ نویسی، واکنشگرا نیستند.
هم اکنون امکان ثبت وبلاگ جدید ندارد! به نظر می رسد شرکت صبا ایده، در این سرویس وبلاگدهی نه تنها برنامه ای برای برای توسعه ندارد، قصدِ عقب گرد هم داشته باشد.
4. بلاگ اسکای دات کام Blogsky.com
رتبه الکسا جهانی: 4.393 (در 2سال اخیر 1.380رتبه بدتر)
رتبه الکسا ایران: 136 (در 2سال اخیر 77رتبه بدتر)
وضعیت کلی رتبه : رو به بهبود
تعداد صفحه های ایندکس شده در گوگل: 4.2میلیون صفحه (1.2میلیون صفحه افزایش در 2سال)
نقاط قوت: ریسپانسیو بودن صفحه های اصلی سایت و پنل کاربری نقطه قوت مهمی است که در این سرویس مشاهده می کنیم.
این سایت در سال اخیر آپدیت هایی در پوسته وبلاگ ها و پنل کاربری داشته، از جمله اینکه امکان مدیریت و ویرایش رنگ بندی و هدر وبلاگ بدون نیاز به کدنویسی را به وبلاگ نویس می دهد. و همچنین قالب وبلاگ ها یکپارچه و واکنشگرا شده اند.
نقاط ضعف: رابط کاربری و UX خصوصا در بخش پنل کاربری می تواند بهتر از این باشد.
5. پرشین بلاگ Persianblog.ir
رتبه جهانی در الکسا: 8.711 (در 2سال اخیر 5477رتبه بدتر)
رتبه الکسا در ایران: 295 (در 2سال 234رتبه بدتر)
وضعیت کلی رتبه : رو به بهبود با شیب کم
تعداد صفحات ایندکس شده در گوگل: 1.99میلیون صفحه (1.39میلیون صفحه بیشتر طی 2سال)
نقاط قوت: پرشین بلاگ طی 2 سال اخیر از نظر UI و UX به کلی متحول شده است. صفحات اصلی این سرویس وبلاگ، و نیز صفحات وبلاگ ها واکنشگرا، به روز و بسیار زیباتر شده اند.
می توان گفت پرشین بلاگ با ارائه نسخه جدیدش، به کلی چارچوب قدیمی سرویس های وبلاگ نویسی در ایران را (که خود شروع کننده آن بود) متحول کرده و بیشتر با ظاهری نزدیک به شبکه های اجتماعی در سطح جهانی ظاهر شده است.
لوگوی قدیم و لوگوی جدید پرشین بلاگ که حدود 1سال است بروز شده است
نقاط ضعف: ضعف هایی در هماهنگی پنل کاربری با مرورگرهای موبایلی وجود داشته؛ همچنین گاهی بارگزاری صفحات و مطالب بسیار سنگین می شود، و این تبدیل به پاشنه آشیلی برای با سابقه ترین سایت وبلاگ دهی ایران شده است.
6. رزبلاگ Rozblog.com
رنک الکسای جهانی: 5.175 (در 2سال 724رتبه بدتر)
رنک الکسای ایران: 157 (64رتبه بدتر در 2سال)
وضعیت کلی رتبه الکسا: رو به بهبود
تعداد صفحه های ایندکس شده در گوگل: 4.2میلیون صفحه (3.6میلیون صفحه افزایش در 2سال)
نقاط قوت: تلاش برای ارائه خدمات متنوع در یک وبسایت!
نقاط ضعف: تاکید روی سایت ساز با وجود دامنه ای که کاملا به وبلاگ اشاره دارد، باعث ایجاد تعارض در ذهن مخاطب در اولین برخورد می شود! UI و UX قدیمی و به روز نشده، بی نظمی در سایت از جمله پنل کاربری، رسپانسیو نبودن صفحات اصلی و وبلاگها که از 2سال پیش تاکنون به روزرسانی نشده است!
7. نی نی وبلاگ NiniWeblog.com
رتبه الکسا جهانی: 16.076 (1.694رتبه بهتر از 2سال گذشته)
رتبه الکسا ایران: 548 (150رتبه بدتر نسبت به 2سال گذشته)
وضعیت کلی رتبه در الکسا: رو به بهبود
شمار صفحات ایندکس شده در گوگل: 658هزار صفحه (278هزار صفحه بیشتر نسبت به 2سال گذشته)
نقاط قوت: به نظر می رسد سرویس وبلاگنویسی نی-نی-وبلاگ با بروزرسانی های مداوم در UI و UX و خدماتش توانسته است نسبت به بقیه سرویس های وبلاگ ایرانی، رضایت بیشتری جلب کند.
این سرویس با محدود کردن موضوع خدماتش به کودک و خانواده، قشر خاصی از وبلاگ نویسان ایرانی را جذب کرده و با پایداری بسیار خوب خدماتش، می تواند در آینده نزدیک رتبه بهتری کسب کند. UI بروز و نیز ارائه اپلیکیشن اندروید را می توان نقطه قوت مهم این سرویس دهنده در نظر گرفت.
نقاط ضعف: نی نی وبلاگ در وبلاگ ها آگهی نمایش می دهد (هر چند می توان با پرداخت هزینه ای جزئی، حامیِ این سرویس شده و آگهی ها را خاموش کرد)
8. پارسی بلاگ Parsiblog.com
رتبه جهانی الکسا: 18.679 (5.468رتبه بدتر در 2سال)
رتبه الکسا در ایران: 598 (305رتبه بدتر در 2سال)
وضعیت کلی رتبه الکسا: رو به بهبود
شمار صفحه های ایندکس شده در گوگل: 787هزار صفحه (300هزار صفحه افزایش در 2سال)
نقاط قوت: در سال اخیر به روز رسانی هایی جزئی در این سرویس ارائه شده است (مثل گذشته به کندی آپدیت می شود)
نقاط ضعف: بعد از 2سال همچنان پنل کاربری در این سرویس آپدیت نشده و UX ضعیفی ارائه می کند. ضمنا در وبلاگها آگهی نمایش می دهد.
سرویس های جدید وبلاگ نویسی در ایران
به نظر می رسد اکنون بهترین زمان برای ورود بازیگران جدید با استراتژی های جدید به این صنعت باشد. بازیگری مثل:
9. ویرگول نقطه io
قبلا طی بررسی کوتاهی، نگاهی به چالش های طراحی سرویسی مشابه ویرگولIO داشتیم. این یکی از جدیدترین سرویس های وبلاگ نویسی ایران است که توانسته است UI و UX بسیار خوبی ارائه کند، و به نظر می رسد در جذب مخاطب و کمک به تولید محتوای مفید به زبان فارسی، موفق بوده است.
رتبه جهانی الکسا: 9.229 (1750رتبه بدتر در 3ماه اخیر)
رتبه الکسا در ایران: 268 (103رتبه بدتر در 3ماه اخیر)
وضعیت کلی رتبه الکسا: رو به بهبود
تعداد صفحات ایندکس شده در گوگل: 165هزار صفحه (در 3ماه 44هزار صفحه افزایش)
ویرگول در 1سال جایگاه خوبی بین وبلاگ نویسان کسب کرد
نقاط قوت: ویرگول تقریبا به خوبی توانسته است سرویسی در حد وبسایت مدیوم (Medium) ارائه کند. به روز بودن در حد رقبای جهانی را می توان نقطه قوت اصلی این سرویس بیان کرد. بروزرسانی خدمات این وبسایت هم تا اینجا مداوم بوده است.
نقاط ضعف: گاهی بارگزاری برخی صفحات وبلاگها، با کمی سنگینی مواجه می شود که با توجه به جدید بودن سرویس و کم بودنِ محتوای بارگزاری شده روی سرور، اصلا قابل قبول نمی تواند باشد!
آینده سایت های وبلاگدهی در ایران
با نگاهی به نوسان های سنگین در نمودارهای رتبه الکسای تقریبا تمام سرویس های وبلاگدهی در سالهای اخیر، می توان گفت این سایت ها در این مدت با افت و خیزهای زیادی از نظر اقبال کاربران مواجه بوده اند. اما هم اکنون می بینیم تقریبا تمامی سایت های وبلاگدهی (حتی میهن بلاگِ نیمه تعطیل) نسبت به چند ماه گذشته رتبه های بهتری از الکسا گرفته اند. ضمن اینکه نمی توان این نوسان ها را بی ربط به فضای اجتماعی و اقتصادی جامعه، و همچنین بروزرسانی های فنی Alexa در این بازه زمانی دانست؛ به نظر می رسد اکثر وبسایت ها با بهبود ندادن خدمات شان، بیشتر به بدتر شدنِ وضعیت خودشان کمک کرده اند!
نوسان های سنگین در رتبه الکسای سرویسهای وبلاگدهی طی یک سال اخیر
هر پروژه تحت وب حتی زمانی که با اقبال مواجه است، برای بقا نیاز دارد نیم نگاهی هم به استاندارها و ترندهای جهانی داشته و هماهنگ با این الگوها و نیز سلیقه بازار برای آینده برنامه ریزی کرده و خود را بهبود دهد.
ویرگول در مدت فعالیت کمی بیش از یک ساله خود توانسته است خود را به رتبه جهانی نزدیک به پرشین بلاگ، با سابقه 17 ساله برساند!
سرعت پیشرفت و موفقیت سرویس جدیدی مثل ویرگول شاهدی بر این است که صنعت وبلاگ نویسی در ایران زنده است، نویسنده حرفی برای گفتن و جایی برای دیده شدن؛ و خواننده چیزهای ارزشمندی برای خواندن می خواهد. پروژه ویرگول نشان داد با استراتژی صحیح و ارائه خدمات به روز، می توان ضمن کمک به تولید محتوای ارزشمند به زبان فارسی، در این صنعت، جای پای محکمی برای خود پیدا کرد.
جمع بندی
جامعه فرهیخته و بلاگ نویسان ایرانی و فارسی زبان، از شروع این صنعت در کشور، نشان داده است که حرف های زیادی برای گفتن دارد؛ البته اگر ابزارهای مناسب برای این کار در اختیار داشته باشد.
ضمن اینکه با پیشرفت روز افزون در زمینه توسعه و تولید نرم افزارهای تحت وب، می توانیم ابزارهای قوی تر با کاربری ساده تر تولید کنیم؛ در سالهای اخیر با بالا رفتن نفوذ اینترنت در کشورمان، تمام شبکه های اجتماعی (با وجود تمام مشکلات مانند تحریم ها!) زنده هستند و وبلاگ نویسی هم بعنوانِ نوعی از شبکه های اجتماعی می تواند سهم خود را باز پس بگیرد.
کارآفرینان آنلاین و استارتاپ های اینترنتی می توانند با برنامه ریزی مناسب برای ارائه ابزارهای به روز و مناسب روحیه و سلیقه کاربرِ امروزی، ضمن بهبود و گسترش فضای وب فارسی، در کسب درآمد نیز موفق باشند.
سلام.
مقاله بسیار جامعی بود. از مقایسه سیستم های وبلاگدهی لذت بردم. متشکرم.
سلام بالاخره کدومش خوبه؟ ایرانی یا خارجی؟ و سایت ویرگول هم خوبه حذف نمیکنه
درود. همه این پروژه ها موفق و معتبر هستند. بسته به نیازها و اولویتهایتان میتوانید یکی را انتخاب کنید.
سلام مقاله کاملی بود
ممنون
میهن بلاگ میخواد فعالیتش رو متوقف کنه
لطفا سایتهای دیگهای غیر از اینها معرفی کنید
از بلاگ ساید استفاده کنید
هم جدیده و هم امکانات بهتری داره