امروز در حال وبگردی به صفحه ای از وبسایت یکی از عزیزانِ به اصطلاح! استاد کسب ثروت!! برخوردم که سعی کرده بودند با مقداری کپی پیست کلمات کلیدی، یک صفحه با عنوان "چطور وبسایت خود را بسازیم" در پایگاه اینترنتی شان داشته باشند. از این موضوع ناراحت بوده و هستم که چنین افرادی در سایه ثروت بادآورده شان سعی دارند در نقش متخصص همه چیز! ظاهر شوند؛ از حسابداری و مدیریت بگیر تا دیجیتال مارکتینگ و برنامه نویسی و... و به مخاطب شان اطمینان می دهند که خودتان می توانید با چند کلیک فورا سایت تان را به راحتی بسازید!
قبلا در مقاله ای با عنوان "مراحل طراحی وبسایت از صفر تا صد" اشاره ای خیلی کوتاه به روند طراحی سایت و مسیرهایی که می توانید برای این کار طی کنید، داشتیم. در آن مقاله بعد از بررسی پیش نیازهای شروع کار، بیشتر تمرکز بر این بود که چگونه طراحی سایت خود را به متخصصان توسعه وب بسپاریم؛ اما امروز کمی دقیق تر می پردازیم به اینکه چگونه خودمان یک وبسایت می توانیم بسازیم؟
اجازه دهید با هم نگاهی بیندازیم به راه هایی که پیش رویتان دارید:
1- خودم مجانی می سازمش!
طراحی وب سایت توسط خودمان، به معنی این نیست که رایگان باشد. طراحی وبسایت توسط خودتان تنها به این معنی است که شما به جای پرداختن هزینه به صورت ریالی، آماده هستید از آرامش، تفریح، خانواده و سایر کارهایتان کم کرده و زمان و انرژی تان را روی این موضوع که برایتان مهم است، هزینه کنید. پس هزینه اش را طوری دیگر می پردازید؛ حتی اگر نخواهید!
اگر بخواهیم سرفصل هایی که برای طراحی وبسایت و توسعه وب نیاز خواهید داشت بررسی کنیم:
1. طراحی وب با HTML
2. استفاده از CSS در طراحی وب
3. گرافیک برای طراحی وب: مثل فتوشاپ (در حد متوسط)
4. مبانی برنامه نویسی (آشنایی با الگوریتم ها و روشهای حل مساله)
5. برنامه نویسی JavaScript
6. یادگیری فریم ورک های جاوا اسکریپت مثل JQuery (بستگی به نیازتان دارد، می توانید برای شروع نادیده اش بگیرید)
7. آشنایی با یک زبان برنامه نویسی سمتِ سرور مثل PHP (اگر حوصله دردسر بیشتر دارید سی شارپ C# و فریمورک ASP.NET را توصیه می کنم)
8. آشنایی با مباحث پیشرفته توسعه وب و برنامه نویسی شی گرا
9. شروع یک فریمورک مثل لاراول برای PHP
10. تحلیل نیاز، تحلیل بازار و رقبا، آنالیز کلمات کلیدی (کمی بازاریابی و سئو)
11. در نهایت باید توان ترکیب همه آنچه در بالا آمد، و ارائه Solution خودتان را به بازار (و یا کاربر) داشته باشید (یعنی فروش و بازاریابی)
2- سایت ساز ها: فوری بدون نیاز به کدنویسی، وبسایت رایگان بسازید!
راز موفقیت: پنیر مفت، فقط در تله موش پیدا میشه!
همانطور که می دانید و شاید موافق هم هستید هیچ گاه، "پنیر مفتی" وجود ندارد. اگر جایی چیزی به رایگان می گیرید، منتظر فاکتور هزینه اش باشید!
اگر جایی چنین عنوانی دیدید، یا کسی چنین چیزی به شما گفته، یا شاید خودتان چنین چیزی را گوگل کنید! توصیه می کنم مراقب باشید؛ به احتمال خیلی زیاد در نهایت با چیزی جز یک تله برخورد نمی کنید که حتی هزینه و دردسرهای تان را بیشتر خواهند کرد.
مثلا شما وارد یک سایت سازِ رایگان می شوید! یکی دو صفحه رایگان می سازید و بعد بوممم! "مشتری گرامی عضویت خود را ارتقاء دهید". و یا اگر شاید کمی هوشمندتر باشند، یکی دو روز بعد برایتان ایمیل میزنند که ارتقاء دهید!
حتی شاید شما به همان یکی دو صفحه ی رایگان راضی باشد، اما همچنان پنیر مفت در کار نیست؛ در صفحه تان کدها و آگهی های ناخواسته خواهید دید.
3- طراحی وب سایت با وردپرس
احتمالا اگر کمی در موضوع طراحی و راه اندازی سایت تحقیق کرده باشید، وردپرس (wordpress) یکی از اولین سیستم های مدیریت محتوا خواهد بود که با آن آشنایتان می کنند. وردپرس رایگان است و می توانید با تلاش نسبتا کمی، آن را نصب و راه اندازی کنید.
اگر قرار نباشد که وبسایت شما بازدید زیاد یا خدماتی خاص عرضه کند، و فقط در حد یک کاتالوگ یا رزومه آنلاین خواهد ماند، وبسایت وردپرسی برایتان کافی است. با وردپرس بسازیدش!
اگر قصد راه اندازی وبسایتی با خدمات و سرویس هایی خاص دارید، موضوع کاملا فرق می کند. وردپرس فقط یک وبلاگ به شما تحویل می دهد! گاهی با پلاگین های وردپرس سعی می کنند نمک و فلفل اش را زیاد کنند اما در نهایت چیزی در حد یک وبلاگ شخصی دارید، نه یک بیزنس آنلاین!
قبلا در مقاله ام با عنوان "10 دلیل استفاده نکردن از وردپرس" توضیح داده ام که چرا وردپرس قدرت این را دارد که بیزنس شما را نابود کند! برای نوشتن این مقاله بیشتر از 10 سال تجربه خودم و دوستان عزیزم را جمع آوری کرده ام؛ توصیه می کنم با مطالعه این مقاله، چند سال از عمر و زندگی خود را صرفه جویی کنید.
اگر به وردپرس و سیستم های مدیریت محتوای رایگان علاقمند هستید، جوملا (Joomla) و دروپال (Drupal) هم می توانند گزینه های جالبی برایتان باشند.
نتیجه گیری:
- در خودتان تخصص و توان کافی برای طراحی وب سایت سراغ دارید؟ شروع کنید به ساختنش! همین الان.
- در خودتان عشق و علاقه به برنامه نویسی و طراحی وب سراغ دارید؟ شروع کنید به یادگرفتنش! همین الان.
- اگر در گروه های فوق نیستید اما وبسایت، وب اپلیکیشن یا هر گونه نرم افزار اختصاصی دیگری لازم دارید، به خاطر داشته باشید:
رهبر یک ارکستر در بیشتر مواقع خود یک موسیقی دان سطح بالا است که می تواند ده ها ساز بنوازد، اما فقط رهبری می کند و با کمک هنرمندان و موسیقی دانان دیگر در کنارش، نوایی زیبا و خاطره انگیز با صدای صدها ساز، خلق و به دنیا عرضه می کند.
اگر بنا دارید کارآفرین یا رهبر یک کسب و کار موفق باشید، نمی توانید خودتان همزمان منشی، تایپیست، آبدارچی و برنامه نویسش هم باشید! هنر و استعداد خاص تان را در بالاترین سطحش به کار بگیرید و در کنار انسان های متخصص دیگر، چرخ های بیزنس تان را به حرکت درآورید.
ممنون از راهنمایی هاتون