این روزها طراحی وب سایتِ تک صفحه ای یکی از ترند های دنیای وب شده است. احتمالا شما هم علاقمند باشید با طراحی وبسایت تان بصورت یک صفحه ی یکپارچه، از مزایای این نوع طراحی بهره مند شوید، اما باید بدانید این نوع دیزاین، معایبی هم ممکن است به همراه داشته باشد. در این مقاله سعی می کنیم به مهمترین مزایا و معایب طراحی سایت تک صفحه ای بپردازیم.
سایت تک صفحه چیست؟
در سالهای اخیر طراحی وبسایت تک صفحه به یکی از محبوب ترین روندهای طراحی در میان استارتاپ ها تبدیل شده است. در این نوع طراحی، بخش های مختلف مانند: معرفی محصول، معرفی خدمات، اطلاعات ارتباطی، اطلاعات شرکت و ... همگی بصورت عمودی و زیر هم، در یک صفحه یکپارچه جا داده می شوند. کاربر برای مرور این بخش ها فقط باید اسکرول (در دسکتاپ) یا درگ (در تاچ اسکرین ها) کند.
به تدریج کارفرمایان و کارآفرین ها علاقه بیشتری به سایت های تک صفحه ای نسبت به سایت های چند صفحه ای، نشان می دهند. به نظر می رسد دلیل اصلی این محبوبیت، تمرکز بیشترِ طراحی های تک صفحه ای بر محتوا است. یک طراحی ساده که فقط مهم ترین بخش ها را ارائه می کند، با کمترین محتوای اضافه!
برخلاف اسمشان، سایت هایی با طراحی تک صفحه ای، می توانند صفحات دیگری هم داشته باشند. صفحه خانگی معمولا شامل مهمترین بخش ها است، اما وبسایت می تواند بخش های دیگری (مانند بخش وبلاگ) داشته باشد.
طراحی تک صفحه ای خلاقانه در وبسایت شرکت Applify
مزایای طراحی سایت تک صفحه ای
بسیاری از استارتاپ ها و کارآفرینان بر روی طراحی سایت های یکپارچه تک صفحه ای تمرکز دارند. چند مورد از مهمترین دلایل برای انتخاب طراحی one-page :
1. اطلاع رسانی پیامِ کلیدی : افزایش نرخ مشارکت (Engagement)
شما وبسایت می سازید، زیرا حرفی برای گفتن و پیامی دارید که می خواهید آن را به مردم انتقال دهید. متاسفانه به نظر می رسد هر روز از تمرکز و توجه کاربران به محتوای فضای وب کاسته می شود. افراد زمان بسیار کمی می توانند روی نوشته و محتوای شما تمرکز کنند، این زمان چیزی حدود 15 ثانیه برآورد می شود. این بدین معناست که باید بتوانید در این مدت توجه بازدیدکننده را جلب کنید. طراحی تک صفحه ای به کارآفرین اینترنتی اجازه می دهد تمام نکات و مطالب کلیدی بیزنس خود را در یک صفحه گنجانده و در دیدِ مخاطب قرار دهد.
مخاطبان این روزها نوشته های شما را نمی خوانند، آنها بیشتر با نگاه شان تصویر برداری یا اسکن (Scan) می کنند. پس بهتر است محتوا و طراحی چشم نواز، خوانا و شفاف باشد. در شکلِ طراحیِ یک صفحه ای نسبت به دیزاین چند صفحه ای (Multi-page) محتوا برای مخاطب خوانایی (Scannable) بیشتری دارد.
2. مرورِ آسان : ارائه آسانِ تمامِ حرف ها
در دیزاین چند صفحه ای، ویزیتور از صفحات و محتوایی که لازم دارد بازدید کرده و صفحات دیگر را اصلا نخواهد دید. اما در دیزاین تک صفحه ای، تمام محتوا و حرف های خود را (بصورت خلاصه) جلوی چشم مخاطب قرار می دهیم.
نکته جالب توجه این است که کاربران ورودی از موتورهای جستجوگر، ضمن اینکه به محتوایی که سرچ کرده اند میرسند، بقیه صفحه را هم در نمایشگر خود خواهند دید. و این به افزایش نرخِ تبدیل به مشتری کمک می کند.
3. طراحی تک صفحه ای، موبایل پسند تر (Mobile-friendly) است
امروزه تقریبا همه سایت ها طراحی واکنش گرا (ریسپانسیو) دارند که کمک می کند مخاطبان از طریق نمایشگرهای کوچک و موبایل نیز به راحتی به محتوای سایت دسترسی داشته باشند. اما بازدید صفحات متعدد وبسایت، برای رسیدن به صفحه ای خاص، حس خوبی به کاربرِ موبایلی نمی دهد. طراحی سایتهای تک صفحه ای حس بسیار بهتری به بازدیدکننده های موبایلی می دهد. بیشتر افراد موافق هستند که در بازدید از وبسایتی که طراحی تک صفحه ای دارد، تجربه کاربری (User Experience) بهتری دارند.
سایت استودیو طراحی Trionn با طراحی تک صفحه ای زیبا و خلاقانه
4. نوشته های کمتری لازم داریم
محتوای متنیِ خوب و قدرتمند یکی از چالش های مهم در طراحی سایت های جدید، و وبسایت استارتاپ ها است. وقتی وبسایت شما 10 صفحه و هر صفحه تنها یک پاراگراف محتوا داشته باشد، به نظر مخاطب، سایت شما ناقص، کم کیفیت و کم اعتبار خواهد بود. اما همان مقدار محتوا در طراحیِ یک صفحه ای، کاملا کافی خواهد بود و اصلا حس نقص و کمبود القا نمی کند.
در زمان کمتری، با محتوای کمتری، وبسایت تاثیرگذارتری خواهید داشت.
ویزیتور وبسایت شما از اینکه محتوای کمتری (و مهمترین نکات را) در زمان کمتری، مطالعه کند (که معمولا نمی خوانند و اسکن می کنند!) حس موفقیت، قدرت، سرعت، هوشمندی و خوشحالی خواهد داشت! فقط باید دقت کنید که محتوای شما، خلاصه، شفاف، خوانا و قابل اسکن باشد.
5. سایت تک صفحه، خاص است!
با وجود اینکه طراحی تک صفحه ای در میان طراحان و بیشتر استارتاپ ها محبوبیت و اولویت دارد، اما مردم هنوز به سایت هایی با صفحات متعدد و گردش میان صفحه ها عادت دارند. بنابراین وقتی مخاطب شما با سایتی یکپارچه و تک صفحه ای برخورد می کند، برای چند لحظه حسی متفاوت از بقیه سایت ها خواهد داشت. در اینجا هنر طراح مهم است که با افزودن زیبایی های بصریِ خاص و خلاقانه، این احساس اولیه را حتی بیشتر تقویت کند.
6. سادگی و هزینه های کمتر
همه سایت شما (تقریبا همه چیز!) در یک صفحه قرار می گیرد؛ پس به روزرسانی ها و اعمال تغییرات در آن نسبت به طراحی چند صفحه ای آسان تر و کم هزینه تر می تواند باشد.
نقاط ضعف طراحی تک صفحه ای + راهکارها
با اینکه شاهد این هستیم که طراحی تک صفحه ای محبوب و ترند شده است اما هنوز ایرادهایی در این رویکرد طراحی وجود دارد. اینجا به مهمترین این ضعف ها اشاره می کنیم و راهکارهایی را خیلی خلاصه ارائه می کنیم:
1. گوگل آنالیتیکس
کمتر کسی هست که کار وب کرده باشد و نداند، یکی از کاربردی ترین ابزارها برای رصد وضعیت سایت و رفتار بازدیدکننده ها Google Analytics است. اینکه بدانیم ویزیتورها بیشتر به کدام صفحه ها و کدام محتوا علاقه نشان داده، کدام بخش ها آنها را فراری داده و بقیه جزئیاتِ مهم بازدیدهای سایت با این ابزارِ گوگل به سادگی امکان پذیر است. اما در طراحی یک صفحه ای و یکپارچه، بخش زیادی از این تحلیل های ارزشمند را از دست می دهیم، چون کاربر در تمام مدت فقط در یک صفحه حضور دارد. نمی توانیم با اطمینان بگوییم کدام محتوا برای بازدیدکنندهای ما جذاب بوده، و کدام بخش ها نیاز به بهبود دارند.
راهکار : از ابزارهای تحلیلی مکمل مانند Clicky و یا HotJar کمک بگیرید.
2. بارگزاریِ سنگین تر
با چسباندن محتوای چندین بخش در یک صفحه، کاملا طبیعی است که نسبت به وضعیت عادی، زمان بیشتری برای دانلود صفحه نیاز خواهد بود. با توجه به افزایش مستمرِ کیفیت و سرعت شبکه اینترنت، این موضوع از نگاه مخاطب چالش خیلی مهمی به حساب نمی آید.
با این وجود، دانلود حجم بیشترِ فایل ها و بارگزاری در زمان بیشتر برای موتورهای جستجوگر (مخصوصا گوگل) مهم است! این مسئله تاثیر منفی روی رتبه سایت در نتایج گوگل و رنک سایت خواهد داشت.
راهکار: از روش Lazy Load برای بارگزاری تصاویرِ سایت استفاده کنید.
3. احتمال گیج شدن بازدیدکننده بخاطر اسکرول زیاد
در طراحی تک صفحه ای، احتمال اینکه بازدیدکننده میان محتوای طولانیِ صفحه بخاطر اسکرول زیاد گیج شود بالاست؛ او احساس می کند در میان پاراگراف های طولانی گم شده است و این می تواند باعث شود که او تصمیم به بستن صفحه بگیرد! پس بهتر است به خلاصه بودن محتوا توجه کنیم و همچنین منوی دسترسی (Navigation menu) کاملی داشته باشیم.
راهکار: طراحی منوی Sticky و برجسته بودنِ عنوانِ بخشِ جاری در منو؛ و همچنین استفاده از اسکرول آهسته (Smooth Scroll).
وب سایت کریس اوتا، یکی از طراحان مشهور وب، با طرح تک صفحه ای
4. اشتراک گذاری سخت می شود!
با محبوب شدن شبکه های اجتماعی مثل تویتر و تلگرام، به اشتراک گذاشته شدن (Share) صفحه ها و محتوای سایت می تواند تاثیر زیادی روی رنک سایت داشته باشد. اگر بازدیدکننده احساس کند ویدیو یا نوشته شما جذاب است، می خواهد آن را در صفحه اجتماعی خود به اشتراک بگذارد. طرح تک صفحه ای که فقط یک URL دارد امکان اشتراک گذاری را محدود می کند. اگر فردی آدرس این صفحه را جایی Share کرده باشد، بازدیدکننده با تمام محتوای شما یکجا مواجه خواهد شد و نه قسمتی از صفحه که کاربر می خواسته به اشتراک بگذارد.
راهکار: درج دکمه های اشتراک گذاری برای هر بخش، هر ویدیو و هر عکس که به لینک لنگرِ (Anchor Link) آن بخش اشاره داشته باشد.
جمع بندی
با اینکه چند نقطه ضعف در رویکرد طراحی تک صفحه ای (One-Page) یا بدون صفحه (Page Less) وجود دارد، دلایلِ زیادی برای استفاده از این روشِ طراحی در دست داریم. طراحی یک صفحه ای کاربری سایت را آسان می کند، موبایل پسندتر خواهیم بود و با اینکه محتوای کمتری لازم است، نرخ مشارکت بیشتری خواهیم داشت. طراحی تک صفحه ای، برای برخی موقعیت ها مانند صفحات فرود (Landing Page) و وبسایت استارتاپ های اینترنتی (مخصوصا اپلیکیشن های موبایل) می تواند کاربردی باشد.
اگر هنوز سوالی باقی مانده و یا کمکی در این زمینه نیاز داشتید، می توانید از طریق ایمیل یا پیام رسان ها با من در ارتباط باشید.
سلام
احسنت،مختصر و مفید توضیح دادید. موفق باشید